X-Press Pearl felaketinin ardından IMO üzerindeki baskı artıyor!
X-Press Pearl isimli geminin yanarak batmasıyla oluşan çevre felaketinin ardından plastik peletlerin tehlikeli madde olarak sınıflandırılması için IMO üzerindeki baskı artıyor.
Sri Lanka açıklarında 25 ton nitrik asit, farklı kimyasal madde, plastik pelet ve kozmetik ürünler taşıyan konteyner gemisi MV X-Press Pearl’de 20 Mayıs’ta çıkan yangın, günler süren yoğun çalışmaların söndürülmüş ve ardından gemi batmıştı. Gemiden kopan enkaz parçaları ve yanan tonlarca plastik pelet ülkenin popüler turizm merkezi olan Negombo’da kıyıya vurmuş, Sri Lanka Donanmasına bağlı personeller koruyucu kıyafetlerle beyaz örtüyle kaplanan sahili temizlemek için mücadele etmişti.
Plastik peletlerin tehlikeli madde olarak snıflandırılmalı!
X-Press Pearl isimli geminin yanarak batmasıyla oluşan çevre felaketinin ardından plastik peletlerin tehlikeli madde olarak sınıflandırılması için IMO üzerindeki baskı artıyor.
Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin (MEPC) önümüzdeki hafta Uluslararası Denizcilik Örgütü'ndeki (IMO) 77. toplantısında tartışılacak konuların bulunduğu listeye bir yenisi eklendi. X-Press Pearl felaketinin ardından Sri Lanka ve bir dizi STK, plastik peletlerin tehlikeli maddeler olarak yeniden sınıflandırılması için IMO'ya baskı yapıyor.
Dünyanın gördüğü en büyük plastik pelet kirliliği!
25 Mayıs'ta yanarak batan Singapur bayraklı konteyner gemisi X-Press Pearl, Sri Lanka kıyılarının dokuz mil açığına 1.680 ton plastik pelet, 9.700 ton diğer plastik malzemeler ve zehirli madde de dahil olmak üzere enkaz bıraktı. X-Press Pearl, sahilde kilometrelerce biriken plastikle, Sri Lanka tarihindeki en kötü deniz-çevre felaketi ve dünyanın gördüğü en büyük plastik pelet kirliliği olayı oldu. Son raporlara göre dökülen plastik paletlerin yaklaşık üçte biri bugüne kadar temizlik ekipleri tarafından toplandı.
Diğer yandan benzer plastik pelet deniz kazaları son on yılda Hong Kong, Güney Afrika ve Kuzey Denizi'nde de kaydedildi. STK Çevre Araştırma Ajansı'ndan (EIA) kampanya lideri yardımcısı Christina Dixon şunları söyledi: “Deniz kaynaklı plastikler plastik kirliliğinin yaklaşık %20'sini oluştursa da, uluslararası düzeyde gemilerden kaynaklanan plastik kirliliğini önlemeye yönelik eylem hızı yok denecek derecede eksik.''
KAYNAK: DENİZHABER.COM