Uzmar römorkörü "Altuğ 2" den bir ilk: Dolaylı Yedekleme
İskenderun Körfezinde römorkörcülük hizmetlerini veren 2 firmadan birisi olan Uzmar'a ait Altuğ 2 römokörü, gemiye "Indirect Towing" hizmeti vererek operasyonel anlamda bir ilke imza attı.
İskenderun Körfezinde römorkörcülük hizmetlerini veren 2 firmadan birisi olan Uzmar'a ait Altuğ 2 römokörü, gemiye "Indirect Towing" hizmeti vererek operasyonel anlamda bir ilke imza attı.
Altuğ 2 römorkörü, hareket halinde olan gemiyi yönlendirmek için kendi kütlesinin su direncinden de yararlanarak "Indirect Towing" ya da "Dolaylı Çekme" diye bilinen operasyon yöntemini kullandı.
Özellikle boğazlar ve kısıtlı su yollarında gemileri durdurma ve yönlendirme amaçlı kullanılan ileri bir teknik olarak bilinen indirect towing yöntemi, gövde yapısı açısından özel tip römorkörler gerektiriyor. Bu işlem uygulanırken römorkörün devrilme (girting) riski bulunduğundan römorkörün tekne yapısının bu işleme uygun olması gerekli.
Altuğ-2 römorkörünün bu teknik gereklilikleri karşıladığı ve yedeklediği gemiye kılavuz kaptanın kontrolü altında başarılı bir şekilde indirect towing işlemi yapabildiği belirtiliyor.
Indirect towing nedir?
Dolaylı çekme ya da indirect towing, gemiyi döndürürken ve/veya yavaşlatırken uygulanan kuvveti artırmanın bir yoludur. Bu mod yalnızca, kıç römorkör olarak anılan arka römorkör için geçerlidir. Römorkör, bir çekme halatı ile tekneye sabitlenir ve destekli tekne tarafından sürüklenir. Römorkör, çekme kuvveti, römorkörün gövdesine etki eden sürükleme kuvvetleri tarafından oluşturulur ve çekme halatı aracılığıyla iletirken, itme gücünü, yedeklenenin istikametine göre dik bir konumu korumak için kullanır. Römorkör üzerindeki sürükleme kuvvetleri, sudaki hız 6 deniz milinden (yaklaşık) daha fazla olduğunda, baba çekme kuvvetinden önemli ölçüde daha yüksek olabilir.
Çekme halatı, römorkörün merkez hattına geniş bir açıdayken, dolaylı çekme potansiyel olarak tehlikeli bir manevradır. Dolaylı çekme, yüksek çekme halatı kuvvetlerine, römorkörü çemberlemeden ve alabora olmadan ulaşmak için çok yetenekli bir römorkör gerektirir. Bu tür yüksek yükleri uygulamak için tasarlanmış amaca yönelik eskort römorkörünün ortaya çıkışı, bu operasyonu çok daha kontrol edilebilir ve dolayısıyla çok daha güvenli hale getirmiştir.
Türk Boğazları için de gündeme geldi
Indirect towing, geçmişte Türk Boğazları için de gündeme gelmişti.
Robert Allan'ın Türkiye'yi ziyaretinde Türk Boğazları için tankerlere aktif refakat yapılması amaçlı çok yüksek güçte römorkörlere ihtiyacı bulunduğunu bir konferansta söylemesi üzerine Türk uzmanlar, bu önermenin indirect towing yoluyla çekme gücünün 2-3 katı kanca gücü edilebileceğine ilişkin teknik ayrıntıyı içermediğini ortaya koymuşlardı.