LNG Croatia isimli FSRU'ya "İklim Katili" yazdılar!
Fosil gaz kullanımını durdurma kampanyalarına dikkat çekmek isteyen Greenpeace Orta Doğu Avrupa aktivistleri, Hırvatistan'da kısa süre önce hizmete giren LNG CROATIA isimli yeni bir yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesinin (FSRU) gövdesine 'İklim Katili' yazdılar.
Fosil gaz kullanımını durdurma kampanyalarına dikkat çekmek isteyen Greenpeace Orta Doğu Avrupa aktivistleri, Hırvatistan'da kısa süre önce hizmete giren yeni bir yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesinin (FSRU) gövdesine “İklim Katili” yazdılar.
Protesto, Greenpeace'in giderek artan LNG kullanımını durdurma çabalarını ve tüm fosil yakıt reklamlarının yasaklanmasını isteyen talebini desteklemek amacıyla Adriyatik denizinde gerçekleşti. Greenpeace aktivistleri ayrıca, kampanyayı öne çıkarmak için reklam yapan Avrupa'nın en büyük petrol rafinerisi kompleksini de ablukaya aldı.
Fosil gaz emisyonları azaltmak için yanlış bir çözüm!
Protesto, Hırvatistan'ın Krk adasında yakın zamanda faaliyete geçen sıvılaştırılmış gaz terminalinde gerçekleşti. Yeni yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi, Hırvat hükümetinin fosil gaz altyapısını daha da genişletme planlarının bir parçası olarak görülüyor. Greenpeace, protestonun fosil gazın emisyonları azaltmak için yanlış bir çözüm olduğunu ve gaza bağımlılığın iklim, AB ekonomileri ve haneler için zararlı olduğunu vurgulamak için tasarlandığını vurguluyor.
Gaz, iklim krizini tıpkı petrol gibi körüklüyor!
Greenpeace Orta ve Doğu Avrupa gaz kampanyası yöneticisi Joanna Flisowska; “Fosil yakıt endüstrisi bize fosil gazının iklim için güvenli bir çözüm olduğunu söylüyor. Bu bir yalan. Gaz, iklim krizini tıpkı kömür ve petrol gibi körüklüyor. Fosil gazı endüstrisi yanlış çözümleri teşvik ediyor. Yeşil ve adil bir geçişi ekonomik nedenlerden ötürü geciktirmek gibi net bir amaç ile halkın dikkatini dağıtarak yanlış yönlendiriyorlar. Bugün, her yerinde 'iklim katili' yazan bir endüstrinin üzerindeki perdeyi kaldırmak ve fosil gazdan uzaklaşma çağrısı yapmak için buradayız.” dedi.
Protestocular, fosil gaz tedarik zincirini metan emisyonlarıyla ilişkilendiren çalışmalara atıfta bulundular. Avrupa'nın her yerindeki gaz altyapısının sıklıkla metan sızdırdığını iddia ettiler ve özellikle Adriyatik'teki gaz kulelerinin büyük ölçüde eski ve güvenilmez olduğunu iddia ettiler. Yapılan açıklamalarda; ''Kulelerden biri geçen yıl çöktü ve beş gün boyunca tespit edilemediekten sonra deniz tabanında bırakıldı." dedi.
Kamu parası yeni fosil gaz altyapısını finanse etmek için kullanılmamalı!
Greenpeace'e göre Hırvatistan'daki yeni tesis, neredeyse tamamen AB ve devlet finansmanı tarafından finanse edildiği için hedef alındı. Proje yaklaşık 275 milyon dolara mal oldu. Greenpeace, Hırvat hükümetinin de gaz altyapısını daha da genişletmek için ek fon aradığını söyledi. Flisowska, "Kamu parasının yeni fosil gaz altyapısını finanse etmek için boşa harcanmasının durdurulması gerekiyor. Tüm yeni yatırımların yenilenebilir kaynaklara, enerji verimliliğine ve depolama çözümlerine odaklanması gerekiyor.” dedi.
KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER