İstanbul'un yerli deniz taksileri suya indirildi!

İBB'nin tarihi Haliç Tersanesi'nde ürettiği "yerli ve milli" deniz taksiler denize indi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, '24 Eylül Dünya Denizcilik Günü'nde deniz indirilen taksinin ilk yolcusu oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları A.Ş'nin, Haliç Tersanesi'nde üretimine başladığı 50 adet deniz taksinin ilk  8'i 24 Eylül Dünya Denizcilik Günü'nde, suya indirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘24 Eylül Dünya Denizcilik Günü’nde, şehrin yeni nesil Deniz Taksilerden 8’inin suya indiriliş törenine katıldı. Beyoğlu’ndaki Haliç Tersanesi’nde, muhteşem İstanbul silüeti fonuyla gerçekleştirilen törende konuşan İmamoğlu, şu anda gurur verici bir tabloyla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Ulaşım alanında denizin payının çok iyi noktada olmadığını belirten İmamoğlu, “Denizden daha fazla faydalanmalı ve denizin payını mutlaka yukarılara taşımalıyız. Deniz taksi, aslında bu amaçla İstanbul’a hem nitelik hem de hızlı ulaşım açısından farklı bir soluk getirecek” dedi.

3,5 milyon euro tasarruf!

Şehir Hatları A.Ş Genel Müdürü Sinem Dedetaş da konuşmasında projenin finansal boyutuna dikkat çekerek “Tekne üretim malzemeleri dahil, tüm ihtiyaçların satın alma süreçleri şirketimiz tarafından yapıldı. Bu sayede ana ekipmanlarda yüzde 23'lük (1,5 milyon Euro) pazarlık performansı sağlayarak, aldığımız ekipmanlarda en yakın tedarikçi ile yüzde 17,5'luk (850 bin Euro) fark yakaladık. Şirketimizin pazarlık gücünü, ilk yerli ve milli Deniz Taksi üretiminde bu şekilde göstermiş olduk. Dışarıdan hazır tasarım alarak başka bir tersanede üretim yaptırmak yerine süreci bünyemizde yürütmemizin tekne başına kazancı, 70 bin Euro. Bu da bu projenin toplam bütçesinde 3,5 milyon Euro tasarruf anlamına geliyor. Kapanma noktasında iken devir aldığımız Haliç Tersanesinde bugün denizci vizyonumuzun en önemli göstergelerinden birine şahitlik ediyoruz” diye konuştu. Dedetaş, tersanenin cirosunun 2019 yılında 1 milyon lira iken bu yıl 125 milyon liraya çıkacağını da açıkladı.

İlk müşteri İmamoğlu

Konuşmaların ardından, İmamoğlu ve Dedetaş, “Kırlangıç” isimli deniz taksinin ilk müşterileri oldu. Haliç Tersanesi'nden, İBB İletişim Koordinatörlüğü'nün bulunduğu Sütlüce'deki iskeleye kadar deniz taksi ile gittiler.

5 Deniz Taksi hibrit olacak!

Haliç Tersanesi'nde, üretilen toplam 50 taksinin 5'i ‘hibrit sevk sistemli' olacak. Bugün suya indirilen 8 taksi, Ekim ayında hizmete girecek. Yıl sonuna kadar 45 deniz taksinin üretimi gerçekleştirilecek. Hibrit sistemli deniz taksilerin üretimi ise 2022 yılı Şubat ayında tamamlanacak. 10 yolcu kapasiteli deniz taksiler, bir uygulama ile ilk etapta 98 iskeleden çağrılabilecek. İleride paylaşımlı kullanım özelliği de eklenerek “Taksi Dolmuş” gibi hizmet vermeye de başlayacak. Taksiler, ayrıca iskeleden bağımsız olarak, yanaşabilecekleri her yere çağrılabilecek. Engelli rampası sayesinde fiziksel engelli yolcuların rahatlıkla kullanabileceği bir şekilde tasarlandı. Deniz taksilerde, taksimetre modeli ile sabit bir açılış ücreti olacak. Belirli bir mil aşıldıktan sonra, mil başına ücret eklenecek. Ücret tarifesi UKOME tarafından belirlenecek.

KAYNAK: DENİZHABER.COM

deniz taksi istanbul sinem dedetaş ekrem imamoğlu