İMEAK DTO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi!
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 14 Ekim 2021 Perşembe günü saat 14.00'da hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Olağan Meclis toplantısı aynı zamanda odanın resmi Youtube kanalı tarafından canlı yayınlandı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 14 Ekim 2021 Perşembe günü saat 14.00'da hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Olağan Meclis toplantısı aynı zamanda odanın resmi Youtube kanalı tarafından canlı yayınlandı.
Toplantı İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın açılış konuşması ile başladı.
Fiziki katılımın azlığından şikâyet eden Salih Zeki Çakır açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı; ''Yönetim Kurulu Başkanımız Tamer Kıran şu anda ABD'de olduğu için zoom aracılığıyla toplantıya katılacak. Bunun dışında bu meclisimizde odamız büyük fedakârlık yaparak Üsküdar'dan odamıza motor tahsis etti. Buna rağmen katılım düşük. Geçen meclisimizde fiziki katılım daha fazlaydı.''
Toplantı Salih Zeki Çakır'ın meclis üyesi değişikliğini okumasıyla ve yeni meclis üyesi Mehmet Can Akan'ın kendisini tanıtmasıyla devam etti. Meclis Kâtip Üyesi Barış Türkmen'in vefatları okumasının ardından gündem maddelerine geçildi. 1. gündem maddesi olarak Oda Meclisi'nin 09.09.2021 tarih ve 42 sayılı toplantı zabıtlarının görüşülmesi ve onaylanması gerçekleştirildi. Ardından toplantı Ağustos Ayı Gelir Gider Hesap Durumu'nun onaylanması ve takiben diğer gündem maddeleriyle devam etti.
Türk ticaret Merkezi’ni ziyaret edeceğim!
Yönetim Kurulu Eylül Ayı Faaliyetleri gösteriminin ardından şu anda Washington'da bulunan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı. Toplantıya Zoom uygulaması üzerinden katılan Tamer Kıran şu ifadeleri kullandı; ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Amerika’daki muhatap kuruluşu ABD Ticaret Odası’nın Washington'da Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Lütfü Elvan’ın teşrifleriyle gerçekleştireceği toplantı dolayısıyla bu ayki meclis toplantımıza ABD’den zoom aracılığıyla katılıyor hepinizi şahsım ve yönetim kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Burada bulunduğum süre içerisinde TOBB olarak ticaret bakanlığımızın desteğiyle Chicago’da kurduğumuz Türk ticaret Merkezi’ni de ziyaret edeceğim.
Yurt dışında açılan ilk Türk ticaret merkezi!
Ülkemizden ABD pazarına ihracat yapma potansiyelini sahip olduğunu tespit ettiğimiz küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizi ABD pazarına getirmek için burada şirket kurulmasından satış sonrası hizmetlere kadar her anlamda tek durak ofis prensibi ile çalışan Türk ticaret merkezi TOBB tarafına yurt dışında açılan ilk Türk ticaret merkezi olma özelliğini taşımaktadır.
Her ne kadar son dönemde bazı konularda fikir ayrılıklarımız olsa da Türkiye ve ABD'nin geçmişi uzun yıllara dayanan iki önemli müttefik olduğunu unutmamamız gerekiyor. Sayın bakanımızın buradaki temaslarının 2 ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine müspet bir katkı sağlayacağına inanıyorum.
2015 Paris İklim Anlaşması fosil yakıt arzını artırmaya yönelik yeni yatırımları azalttı!
Küresel ekonomide tarihi bir büyüme yılı içerisinde olmamıza rağmen büyüme ivmesinde düşüş sinyalleri artmaya başladı. İçinde bulunduğumuz haftada bunu denizcilik piyasalarımızda da bilhassa hissettik. Pandeminin etkisiyle ortaya çıkan tedarik zincirlerindeki sorunun artması ve enerji fiyatlarındaki artışın hızlanması ivme kaybının en temel nedenlerinden olarak görülüyor. Küresel ekonominin lokomotiflerinden Çin’in hem pandemi etkisi hem de ağırlıklı olarak bazı iş dengesizlikleri nedeniyle beklenenden hızlı yavaşlaması diğer önemli bir faktör olarak da karşımıza çıkıyor. Tedarik zincirlerindeki sorunların, maiyetler üzerindeki baskıyı artırması ve yükselen enerji fiyatları küresel anlamda enflasyonu daha da yukarı çıkaracak unsur olarak ortaya çıkamaya başladı. İve kaybı yaşansa bile diğer taraftan büyümenin belli bir gücü koruması, durgunluk beklentilerini şimdilik biraz uzakta tutmakla birlikte enflasyondaki yükseliş eğilimi tüm dünyada çok daha fazla ortaya çıkıyor. Genel emtia fiyatları ve tedarik sorunları son bre yılda enflasyonu tüm dünyada zaten yükseltmeye başlamıştı. Enerji fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon kaygılarını da artırmış durumda.2015 Paris iklim anlaşması özellikle fosil yakıt arzını artırmaya yönelik yeni yatırımları azaltmaya başladı. Küresel ekonomide normalleşme çabalarının artmasıyla yükselen enerji talebi arzın üzerine çıkmaya başladı.
Örneğin İngiltere elektrik üretiminin yüzde 25'ini rüzgâr enerjisiyle karşılamaya başlamış durumda. Eylül ayında kuzey denizi rüzgarlarının azalması elektrik tüketimini azaltınca İngiltere’de doğalgaz ve kömüre yönelme oldu ve bu da fiyatları artırdı. Birçok ülkede de benzer durumlar yaşanıyor. Bu nedenle yenilenebilir enerjiye daha hızlı geçiş sağlanana kadar enerji fiyatlarında benzer baskıları görmemiz çok kuvvetle muhtemel görülüyor.
Denizcilik sektörünün talep ve ihtiyaçları için taleplerimizi sıraladık!
Ticaret bakanlığı uluslararası hizmet ticareti genel müdürlüğü bir süre önce hizmet sektörleri için sağlanmakta olan desteklerin değerlendirilmesi çerçevesinde 2023 yılı hedefleri ile önümüzdeki dönem ihracat hedeflerine ulamak amacıyla lojistik ve taşımacılık sektörünün talep ve ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi yönünde çalışmalar başlattı. Odamız da çalışmalara katılarak lojistik ve taşımacılık sektörünün sağlanan desteklere ilişkin somut önerilerini bir yazı ile ilgili müdürlüğe iletti. Yazımızda denizcilik sektörünün kendine özgü dinamikleri uluslararası kuralları çalışma koşulları göz önüne alındığında 2015/8 sayılı ve 2564 sayılı kararlarda lojistik ve taşımacılık sektörünün altında ayrı bir başlıkta ele alınması ile denizcilik sektörünün çalışma prensiplerine uygun destek unsurlarının belirlenmesinde yarar gördüğümüzü belirterek taleplerimizi sıraladık. Ticaret bakanlığımızca incelendikten sonra taleplerimizin büyük bir oranda kabul göreceği umudunu taşımaktayız.
Geçtiğimiz hafta ulaştırma ve altyapı bakanlığımız tarafından lojistik, mobilite dijitalleşme temalı 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası düzenlendi. Üst düzey bir katılım ile gerçekleştirilen şurada 55 farklı ülkeden hükümet temsilcileri kamu ve özel sektör temsilcileri, ufuk açıcı politik önerilerde bulundu. Şuranın 2. gününde sürütülebilir lojistikte inovasyon, yeni trendler ve yeşil lojistik uygulamaları isimli panele katılarak düşüncelerimi dile getirdim.
Değerli üyeler, bu ay Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. yıl dönümünü kutlayacağız. Cumhuriyetimiz Anadolu halkının gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği olağanüstü mücadele ile destan yazarak kazandığı kurtuluş savaşının sonucunda kuruldu, yüzüncü yılına doğru emin adımlarla ilerliyor. Yanıbaşımızdaki birçok devlet çökmüş veya yakın zamanda toparlanamaz durumda. İstikrarsızlık sonucu binlerce insan güvenli liman olarak gördükleri Türkiye’ye gelmek zorunda kaldı. Bölgedeki sorunların bir ar önce çözülmesi ve göçmenlerin bir an önce ülkelerine dönmeleri en büyük temennimiz. Ancak çevremizde şahit olduğumuz acı olayların cumhuriyetimizin kıymetini bir kez daha anlamamız ve ona sahip çıkmamız için ne derece önemli olduğu açıktır.''
Toplantı 5 gündem maddesi olarak Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın Küresel Ekonomide Piyasalar ve Denizcilik hakkındaki sunumuyla devam etti.